beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken? Als ondernemer loop je altijd risico’s. Een van de risico’s waar je wellicht niet dagelijks bij stilstaat, maar die toch grote gevolgen kan hebben, is beroepsaansprakelijkheid. In dit artikel duiken we dieper in op de verzekering die hierover gaat.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Inhoudsopgave

beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergelijken

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is een verzekering die de financiële gevolgen dekt van schade die je als ondernemer veroorzaakt bij een opdrachtgever, klant of derde partij door een beroepsfout. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je onjuist advies geeft, fouten maakt in een ontwerp of nalatig bent bij het uitvoeren van je werkzaamheden. De schade kan zowel materieel als immaterieel zijn en kan leiden tot hoge kosten. Met een BAV bescherm je jezelf en je onderneming tegen deze kosten.

Waarvoor heb je een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig?

Een BAV is belangrijk om verschillende redenen. Allereerst geeft het je als ondernemer een stukje zekerheid. Je weet dat je verzekerd bent in het geval van schadeclaims en dat je niet voor onverwachte hoge kosten komt te staan. Daarnaast kan een BAV voor opdrachtgevers een teken zijn van professionaliteit. Zij weten dat je je verantwoordelijkheid neemt en dat eventuele schade wordt vergoed.

Bovendien zijn er in sommige gevallen wettelijke verplichtingen om een BAV af te sluiten, bijvoorbeeld voor bepaalde vrije beroepen zoals advocaten, architecten en accountants. Ook kunnen brancheorganisaties of opdrachtgevers eisen stellen aan het hebben van een BAV.

Voor welke branches wel en niet noodzakelijk?

De BAV is voornamelijk relevant voor ondernemers in branches waarin het risico op het maken van een beroepsfout groter is. Hierbij kun je denken aan beroepen waarbij je advies geeft, ontwerpt of diensten verleent waarbij de gevolgen van fouten groot kunnen zijn. Voorbeelden zijn:

 • Consultants en adviseurs
 • Architecten en ingenieurs
 • Accountants en fiscalisten
 • ICT-specialisten
 • Marketing- en communicatieprofessionals
 • Medische beroepen, zoals fysiotherapeuten en psychologen

In sommige gevallen is een BAV minder relevant. Denk bijvoorbeeld aan beroepen waarbij je vooral fysieke producten verkoopt of beroepen waarbij de kans op beroepsfouten kleiner is. Toch kan het ook voor deze ondernemers verstandig zijn om een BAV te overwegen, aangezien het risico op schade nooit volledig uit te sluiten is.

Hoe vergelijk je beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen?

Het vergelijken van verschillende beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen kan in eerste instantie overweldigend zijn. Er zijn namelijk veel aanbieders en elk met hun eigen voorwaarden en premies. Om je op weg te helpen, geven we je een aantal tips:

 • Bepaal je dekking: Voordat je begint met vergelijken, is het belangrijk om te bepalen welke dekking je nodig hebt. Breng in kaart welke risico’s je loopt in jouw specifieke branche en welke schade je wilt verzekeren. Houd hierbij rekening met zowel materiële als immateriële schade.
 • Vergelijk premies: De premies voor een BAV kunnen sterk uiteenlopen. Vergelijk daarom verschillende aanbieders op basis van hun premies, maar staar je niet blind op de laagste premie. Het is belangrijk om de premie af te wegen tegen de dekking en voorwaarden die de verzekering biedt.
 • Lees de voorwaarden: De voorwaarden van een BAV zijn minstens zo belangrijk als de premie. Ga na welke uitsluitingen er zijn, wat de maximale vergoeding is en of er een eigen risico geldt. Let ook op eventuele wachttijden of andere beperkingen.
 • Check de aanvullende dekkingen: Sommige verzekeraars bieden aanvullende dekkingen aan, zoals rechtsbijstand of een dekking voor bestuurdersaansprakelijkheid. Ga na of deze aanvullende dekkingen voor jou relevant zijn en neem ze mee in je vergelijking.
 • Vraag advies: Als je er zelf niet uitkomt of twijfelt tussen verschillende verzekeringen, kan het verstandig zijn om advies in te winnen bij een onafhankelijk verzekeringsadviseur. Zij kunnen je helpen om de beste keuze te maken op basis van jouw specifieke situatie en wensen.

Het afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is voor veel ondernemers een verstandige keuze. Het biedt je zekerheid en bescherming tegen de financiële gevolgen van eventuele beroepsfouten. Door verschillende verzekeringen te vergelijken op basis van dekking, premie en voorwaarden, vind je een BAV die het beste aansluit bij jouw behoeften en situatie. Zo kun je met een gerust hart ondernemen en je volledig richten op het laten groeien van je bedrijf.

Contactgegevens Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

 • Beterverzekeren
 • Mesdaglaan 38
 • 6813 GR Arnhem
 • admin@beterverzekeren.nl

Handige links